sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

fitness- vs.kestävyysurheilija.

Terveelliset elämäntavat ovat tällä hetkellä suuri trendi. Tuntuu, että lähes puolet salilla kävijöistä tähtää fitness-lavoille, ja instagrami täyttyy belfie:stä kuudesta eri kulmasta. Tietysti terveelliseen elämäntapaan kuuluu henkinen puolikin. Piikkimatolla juodaan spiruliina-smoothieta ja kuunnellaan veden kohinaa.

Fitness-urheilijan tavoitteena on saada kisoihin hyvä lihaserottuvuus ja alhainen rasvaprosentti. Kestävyysurheilija tavoittelee hyvää suorituskykyä. Näin ollen käsitämme hyvän kunnon eri tavoin. Minulle kunto ei ole ulospäin näkyvä, eikä ihmisen ulkomuoto määrittele hänen fyysistä tilaansa.

Fitness-suosio ei ole ihme. Sosiaalinen media ja ulkonäkökeskeinen yhteiskunta ruokkii fitness-buumia. Jos mietimme toisesta kulmasta fitness-urheilijan tavoitetta- näyttää paremmalta. Monien harrastajien lähtökohtana on saada kiinteä, hyvännäköinen kroppa. Kuinka monet heistä ajattelevat ensimmäiseksi parempaa kuntoa, tai kuntoa siinä mielessä miten itse, kestävyysurheilijana, sen määrittelen.

Käyn salilla 1-2 kertaa viikossa. Viime perjantaita eräs kuntosalikävijä kysyi minulta kuntosaliohjelmaani. Mitä liikkeitä teen? Kaikki tekemäni liikkeet tukevat lajiani. Tarkoitukseni ei ole kasvattaa haukkaria tai reisilihasta, vaan saavuttaa mahdollimman toiminallinen, suorituskykyinen kroppa triathloniin.

Mitä ruokavalioon tulee, urheilijan ruokavalio sisältää nykyään maitorahkaa, proteiinipatukoita, riisiä ja kanaa. Tämä on ehkä fitness-urheilijan ruokavalio, mutta kaukana kestävyysurheilijan. Huippukestävyysurheilija treenaa monta tuntia päivässä, tavoittelee optimaalista suorituskykyä. Palautumista optimoidaan oikeanlaisella ruokavaliolla. Tarkoituksena ei ole kiinteyttää kroppaa. Oma ruokavalioni edistää palautumista, joka mahdollistaa korkeat treenitunnit, parantaa vastustuskykyäni ja tietysti pitää energiatasoni korkealla, jotta saan treeneistä kaiken mahdollisen hyödyn.

Tutkimukset osoittavat, että syömishäiriöit kestävyysurheilijoiden joukossa on lisääntynyt huimasti. Jopa 25% nais- ja 10% mies-kestävyysurheilijoista kärsii jonkin näköisestä syömishäiriöstä. Mielestäni osasyyllinen on ihmisten vääristynyt kuva urheilijan ruokavaliosta. Ruokavalio pitäisi perustua tavoitteisiin.

Eilen vietin hieman epänormaalia päivää, vapaapäivä. Aamulenkin jälkeen suuntasin Helsinkiin. Valokuvaus, jonka jälkeen kävimme siskoni kanssa Burger Kingissä. Illasta ei ollut treenejä, joten nautin burgerista hyvillä mielin. Vaikka ruokavalioni on tarkkaan suunniteltu, ja treenipäivinä sitä tarkoin noudatankin, en vapaapäivinä leiki super-ihmistä. Olenhan vain ihminen. ;)

- Liisa





1 kommentti: